TeeTutkimus Virhe
SatuWivolin muok siniharmaatausta adaw3
02.09.2019

Urvalsfel, del 3

Olika urval, även sådana av samma storlek, kan ge olika resultat. Här är det fråga om ett urvalsfel som beror på slumpen.

Urvalsfelets storlek går att bedöma med hjälp av en sannolikhetsberäkning. Ett urvalsfel är den enda felsorten vid urvalsundersökningar vars storlek går att beräkna. Statistisk slutledning, dvs. att dra slutsatser om populationen, bygger på kännedom om urvalsfel.

Ett exempel är felmarginalen i politiska opinionsundersökningar som i allmänhet är ca 2–3 procent. Om felmarginalen är 2 procent, innebär det att resultaten rör sig mellan -2 och +2 procent. Detta betyder att ett parti som får ett understöd på 20 procent i verkligheten har ett understöd på mellan 18 och 22 procent. (Observera att felmarginalen alltid anges i samband med undersökningsresultaten.)

Bortfall

Med bortfall vid enkätundersökningar avses de personer som valts till urvalet, men som inte av en eller annan orsak svarar på enkäten. Bortfall kan även betyda att enskilda enkätsvar saknas bland de som svarat, dvs. att alla frågor inte har besvarats.

Svarsprocenten för enkäter blir ofta beklagligt låg. Typiskt är att antalet respondenter ligger under 20 procent av dem som valts till urvalet. Det gäller att räkna med ett visst bortfall vid valet av urvalsstorlek. Urvalsstorleken måste vara så pass stor från början att antalet respondenter är tillräckligt även efter bortfallet. Till den slutliga urvalsstorleken räknas bara de som svarat på enkäten.

Det finns inget säkert sätt att bedöma felstorleken till följd av bortfall.

Fördelar med urval

En urvalsundersökning är billigare och ger snabbare resultat än en totalundersökning. Det är kanske något överraskande, men resultaten av en urvalsundersökning kan faktiskt vara tillförlitligare än av en totalundersökning. En urvalsundersökning ger möjlighet att satsa mera på en omsorgsfull och noggrann mätning och på att nå ut till det valda urvalet. Bortfall och ramfel är möjliga både i en totalundersökning och i en urvalsundersökning.

Urvalets storlek

Urvalets storlek avgör hur noggrant resultaten kan undersökas. Om man vill dela in urvalet i flera undergrupper och kunna säga någonting tillförlitligt om dessa, måste urvalet vara större. Storleken på populationen som undersök har i allmänhet ingen betydelse vid fastställandet av urvalets storlek.

Det finns inget allmängiltigt råd att ge om urvalsstorleken. Ett litet urval kan på grund av ett urvalsfel bli mycket orepresentativt. Det går alltid att minska sannolikheten för ett orepresentativt urval genom att öka på urvalsstorleken. En bra tumregel är att använda sig av ett så stort urval som resurserna tillåter.

 

PS Om du inte har läst om begreppet population ännu, rekommenderar jag att du läser artikeln om undersökningens målgrupp.
-> del 1 Population

I föregående artikel behandlades hur ett urval ska göras för att urvalet ska vara så representativt som möjligt.
- > del 2 Urvalsmetoder